Spanska språket i världen

Spanska är ett av de mest spridda språken i världen. Enligt Ethnologue är det det näst vanligaste språket efter mandarin-kinesiska. Spanskan har sitt ursprung i Spanien och talas även i många andra länder, bland annat México, Argentina, Chile, Colombia, Cuba, Ecuador, Perú, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua och Puerto Rico. Det är också ett officiellt språk i Förenta nationerna och Europeiska unionen.

Det finns uppskattningsvis 470 miljoner spansktalande personer i världen. Av dessa är cirka 350 miljoner modersmålstalare medan resterande 120 miljoner är icke-modersmålstalare som har lärt sig spanska som andra- eller främmande språk. Den stora majoriteten av de spansktalande (cirka 85 %) bor i följande länder: Mexiko (122 miljoner), Spanien (46 miljoner), Argentina (41 miljoner), Colombia (37 miljoner), USA (35 miljoner) och Peru (28 miljoner). Om du är nyfiken på Spanien kan du besöka spanien.st för mer information. 

Spanska är ett romanskt språk som utvecklats från latin

Det talas i Spanien och i 21 andra länder. Spanska är officiellt språk i Spanien samt i 19 latinamerikanska länder och i Ekvatorialguinea. Totalt finns det mer än 470 miljoner spansktalande i världen.

Spanska är ett av de sex officiella språken i FN och används som officiellt språk i Europeiska unionen, Mercosur, tillhör Nato och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Spanskan används också i stor utsträckning i internationella affärer och inom diplomatin.

När det gäller antalet personer med spanska som modersmål är det tredje mest talade språket i världen efter mandarin och engelska. Om man däremot ser till det totala antalet talare (infödda och icke infödda) är spanskan det näst mest talade språket efter engelskan.

Hur kan man bäst lära sig spanska?

Börja med att lära dig de grundläggande grunderna i språket. Detta innebär att du behärskar nyckelbegrepp som grammatik, ordförråd och uttal. När du har en stark grund kan du gå vidare till mer avancerade ämnen.

Öva, öva, öva! Det bästa sättet att lära sig spanska är att fördjupa sig i språket så mycket som möjligt. Läs spanska böcker och tidningar, titta på spansk tv och filmer och lyssna på spanska musik.

Hitta en spansktalande partner eller lärare som du kan öva regelbundet med. Det hjälper dig att få självförtroende och förbättra dina konversationer färdigheter.

Använd tekniken till din fördel och komplettera ditt lärande med appar, online kurser eller podcasts.

Håll dig motiverad genom att sätta upp realistiska mål och fira dina framsteg på vägen. Att lära sig ett nytt språk kan vara en utmaning, men det är också en otroligt givande upplevelse.